Windows Movie Maker - Overføre video fra kamera til datamaskinen

Så lenge pc’en har de nødvendige tilkoblingsportene, oppdager Windows Movie Maker når du kobler til et kamera. Du kan da kontrollere avspillingen av videoen på kameraet, direkte fra pc-skjermen. I mange tilfeller kan det være greit å importere hele videokassetten til datamaskinen, så lenge du bruker tape-basert videokamera. Hvis det bare er en liten del av kassetten som skal redigeres og brukes, er det selvfølgelig ikke spesielt stor bruk i å importere masse ubrukelig videomateriale. Husk at film lagret på datamaskinen i de fleste tilfeller tar relativt stor plass på harddisken om bildekvaliteten skal være bra.Videre får brukeren spørsmål om hva det importerte klippet skal lagres som, og hvor det skal lagres. Videre må man velge kvaliteten på den importerte videofilen. Bedre kvalitet tar følgelig større plass. Hva man velger her kommer litt an på hva man skal bruke filmen til. Forhåndsvalget ”Best kvalitet for avspilling på datamaskinen” er ok å bruke hvis man bare skal se filmen på dataskjermen, og for publisering på internett. Men hvis man har plass bør man vurdere å bruke beste kvalitet; ”Digitalt enhetsformat”. Da kan man om ønskelig overføre den redigerte filmen tilbake til en kassett i kameraet i samme kvalitet videoen hadde før den ble importert. Hvis man skal lage en dvd-plate med filmen, er det også ønskelig med best mulig bildekvalitet. Så med mindre datautstyret ikke har tilstrekkelig med ressurser for å handtere fullkvalitets video, bør man av kvalitetsmessige årsaker sikre best mulig kvalitet for filmen. Det er ikke noe problem å gjøre en stor videofil med høy kvalitet om til mindre videofiler, for å lettere kunne deles med andre og eventuelt publiseres på internett.

På dette punktet spiller du inn det du ønsker å spille inn. Når du har spilt inn det du ønsker å bruke, klikker du på ”Stopp innspilling”. Da kan du enten klikke ”Fullfør”, eller spille inn flere klipp. Enten fra en annen videokassett, eller senere ut på båndet.

Når importeringen er fullført, får du oversikt over de importerte videoklippene dine i hovedskjermbildet. Som regel lagrer videokameraet informasjon om klippene som blir filmet, slik at hver gang man har startet et opptak og stoppet et opptak på kameraet, vises som ett klipp i menyen over filmklipp. Dette er naturligvis til god hjelp om man har mye filmmateriale. Dette gir også en bedre oversikt over de ulike ”scenene” i opptaket ditt.

Innhold:

1. Innledning
2. Introduksjon til programmet
3. Overføre video fra kamera til datamaskinen
4. Redigere videoklippene
5. Slette og trimme klipp
6. Legge til lyd
7. Lagre filmen

Peter Kvig © 2008