Hjem

IKT emner
Multimedia
Regneark
Fagtekst
Presentasjon

IKT emner

Ulike operativsystem
Et operativsystem er et grunnleggende program som kjører på datamaskinen, og har som hovedoppgave å ”holde styr på” alt av prosesser og datastrømmer på datamaskinen. Operativsystemet er programmet som alltid kjører i bakgrunnen på datamaskinen, selv når man kjører andre program.

Microsoft Windows
Microsoft sine Windows systemer er de mest brukte, der Windows XP har vært ledende de siste årene. Microsofts nyeste operativsystem, Windows Vista, ble tilgjengelig for privatpersoner i begynnelsen av 2007. I hovedsak introduserte Vista et nytt og mer grafisk brukergrensesnitt, samt bedre søkefunksjoner. Dette var de største forandringene for folk flest, i tillegg til en rekke mindre forbedringer. I tillegg for å ha høstet kritikk for å komme i hele 8 forskjellige versjoner, ble Vista av enkelte erfarne PC brukere oppfattet som for nytt og ustabilt til å bli tatt i full bruk. Mange holder dermed enda igjen med å oppgradere til, eller kjøpe maskiner med Vista.

Apple Mac OS X
Apple sitt operativsystem Mac OS X har i løpet av de siste årene blitt mer og mer populært blant databrukere. Mye av den nye populariteten til Mac og Apple produkter kommer sannsynligvis delvis på grunn av stilig design i tillegg til populariteten til Apples mp3 og mediespillere; iPod, i tillegg til programmet iTunes. Ved at Apple klarte å gjøre iPod og iTunes markedsledende innenfor sitt område, førte dette til at en mengde personer rundt om kring fikk en smakebit på Mac-verdenen. En verden som etter sigende skulle være mer intuitiv og brukervennlig. Mac har forøvrig lenge vært svært vanlig innenfor kreative bransjer på profesjonelt nivå, som for eksempel foto, musikkproduksjon og lignende. Men stadig flere går over til å bruke Mac til privat bruk. Kanskje spesielt relativt unge folk som er opptatt av design, image og brukervennlighet. Mac er også kjent for å ha veldig hengivne og bevisste brukere, og som velger Mac av en spesiell grunn.

Det som er spesielt med Mac systemer, er at de bare fungerer på Mac datamaskiner. Alle som ønsker et Mac operativsystem må kjøpe en Mac datamaskin. Og motsatt. Vil man ha Apples design på datamaskinen må man som regel bruke Apples operativsystem. Dette er riktignok bare delvis sant, siden det har vært mulig å installere Windows i tillegg på Mac siden Apple begynte å lage datamaskiner med Intel prosessorer. Selv om de fleste neppe ville kjøpt en Mac for å kjøre Windows, er det greit å vite at man også har muligheten til å kjøre programmer som kun er laget for PC om man er avhengig av det.

Ubuntu Linux
Linux er egentlig en fellesbetegnelse på operativsystemer for PC basert på Unix der Linux er kjernen i operativsystemet. Felles for alle Linux distribusjoner er at det er åpen og fri programvare, altså gratis å bruke. Ubuntu distribusjonen er en av de mest brukte og populære versjonene. Ubuntu sin målsetning er å tilby en oppdatert og brukervennlig Linux distribusjon med sterkt fokus på brukbarhet og enkel installasjon. Ubuntu kan i stor grad brukes til det samme som en Windows PC, men som i tillegg har fokus på gratis og åpen programvare.

Ulike operativsystemer i skolen
I og med at Microsoft sine operativsystemer fortsatt er ledende på markedet, gjelder dette i stor grad også i skoleverket. Det er riktignok flere eksempler på skoler som velger å bruke et flertall av Mac eller Linux maskiner blant datamaskinene sine. Ressurssiden for Linux i skolen finner man på http://www.friprogramvareiskolen.no/, mens Apple sine sider for Mac i skolen finner man på http://www.apple.com/no/education/schools/. Apple tilbyr også gode rabatter for maskiner som er tiltenkt bruk i utdanningssektoren.Ulike operativsystem

PC sikkerhet

Digitale Skiller

 
Peter Kvig © 2008